Packat och klart

Egen nisch har gett växtkraft åt skånska förpackningsföretaget

Sedan starten 1998 har Packarna i Skåne AB vuxit från åtta anställda till runt femtio. De har nischat in sig på kontraktpaketering av varor i påsar åt livsmedelsindustrin och har hittat en affärsmodell som de är ganska ensamma om. Bra interna kommunikationslösningar är viktig och sedan starten 1998 samarbetar företaget med RingUp/Teleservice i Skåne AB som sköter allt inom telekom och It.

Packarna i Skåne AB har funnits i Sjöbo sedan starten. För fyra år sedan flyttade man till nya lokaler och då installerades samtidigt en ny fast växellösning.
– Vi var i behov av en uppdatering. Eftersom RingUp/Teleservice alltid har varit vår samarbetspartner på det området så vände vi oss till Anders Björklund och bad honom hitta en lösning. Han förordade en fast växel med tio fasta DECT-basstationer, vilket passar utmärkt för vår verksamhet. Mycket av kommunikationen är interna samtal, till exempel mellan produktion och kontor, säger Dirk Åkesson som är delägare.
Den andre delägaren är Morten Aarstad som också är vd. De båda var med när bolaget bildades för snart 20 år sedan. De kom då från ett annat företag i förpackningsbranschen och såg en nisch inom legoförpackning.
– Ungefär 90-95 procent av våra kunder finns inom livsmedelsindustrin, och resterande inom läkemedelsindustrin. Vi är helt och hållet inriktade på påsförpackning av bulkvaror. Förpackningarna kan väga allt mellan 0,5 gram och två kilo, upplyser Dirk.
Det som packas i Sjöbo är färdiga varor som både kommer från leverantörer i Sverige och i utlandet.
– Själva förpackningsmaterialet köper vi in från underleverantörer. Självklart är det kunden som bestämmer designen, men vi är med och påverkar formen så att den ska passa in i våra förpackningslinjer med tillhörande doseringsutrustning. Uppdragen som vi åtar oss kan vara av skiftande karaktär. Allt från handarbeten, där kunden förser oss med det som behövs för paketeringen, till kvalificerade förpackningslösningar som kräver specialkunskaper och specialmaskiner.
Exempel på varor som förpackas i Sjöbo kan vara kryddor, choklad i pulverform, dietpulver eller flytande produkter som marinader. Allt förpackas i påsar med fyra svetsade sidor som levereras i displayer eller på det sätt kunden önskar.
Affärsidén har visat sig fungera väl och företaget närmar sig en årsomsättning på cirka 70 Mkr.
– Vi utför en ren förpackningstjänst åt kunden och är en av få kontraktpackare i Norden som arbetar på det här sättet. Om kunden själv skulle ombesörjt förpackningen hade det i många fall inneburit hantering av små volymer, vilket blir kostsamt.
Hantering av livsmedel innebär att det är förbjudet att ha med sig mobiltelefoner där produktionen sker. I stället är det fasta telefoner som gäller i produktionsutrymmena. Med hjälp av förstärkare är det enkelt att röra sig mellan de tre lokalerna som finns på fabriksområdet och samtidigt kunna ta emot samtal via DECTtelefonerna.
– På företaget finns inget större behov av mobiltelefoner, så den mesta telekommunikationen bygger på vår fasta växel som vi har utlokaliserad hos RingUp/Teleservice här i Sjöbo. De har för övrigt även vår server i sin serverhall. För oss är det bekvämt om något händer, då kan de snabbare åtgärda felet. Jag uppskattar deras lokala närvaro och den servicekänsla de har. De håller hög servicegrad och vi får alltid snabb hjälp, säger Dirk.
Även all hårdvara inom It och telekom köps från RingUp/Teleservice.

« Gå tillbaka

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår