- Vad brukar du göra med din gamla telefon?

Steven bytte sin mobil mot en Porsche

I en tid då en sargad ekonomi hade tvingat många amerikaner att sänka sin levnadsstandard lade en 15-årig pojke upp en begagnad mobiltelefon på en internetsida för byteshandel. 14 byten senare kunde han köra till skolan i en silverskimrande Porsche.

När 17-åriga Steven Ortiz glider in på parkeringen till Charter Oak high school i Pasadena, Kalifornien, lyfter hans skolkamrater på ögonbrynen. Hur har han haft råd med den där, undrar de, och syftar på den silverskimrande cabriolet han kör. En Porsche Boxster S. Steven förklarar att han bytte ifrån sig en mobiltelefon. ”Wow! Kan du byta min mobiltelefon mot en bil också”, undrar kompisarna. ”Nej”, svarar Steven till deras besvikelse. ”Så lätt är det inte.”

Köp och sälj
Redan som ung förstår Steven Ortiz att man kan göra smarta affärer genom att ta till vara på saker som andra människor har tröttnat på. Som tonåring börjar han att spendera tid på internetsajten Craigslist, ett slags amerikansk motsvarighet till Blocket. Där skrollar han igenom annonserna i jakt på fynd åt sin familj. Han hjälper sin mamma och pappa att välja ut billiga hushållsapparater och vitvaror som de köper för en billig peng och som Steven sedan hjälper dem att fixa upp. Efter ett tag börjar han också lägga upp egna annonser på sidan. Några av hans kompisar låter honom köpa deras begagnade mobiltelefoner till ett schysst pris. De brukar inte kräva mer än runt 20 dollar för dem. Steven piffar upp mobilerna och säljer dem vidare över internet, inte sällan för tre gånger så mycket.

Ska vi byta grejer med varandra?
Steven håller sig aktiv på Craigslists köp och sälj-sidor, men med tiden börjar han också intressera sig för Craigslist sida för byteshandel. 2008, när han är 15 år, får han en mobiltelefon gratis från en kompis och bestämmer sig för att försöka byta den mot något annat istället för att sälja den. Det funkar bra. Han byter den några år gamla viktelefonen mot en Ipod touch. Steven brukar köra motorcross på fritiden och drömmer om att äga en egen dirtbike, en liten men kraftig motorcrosscykel. Hans mål är att byta Ipoden mot en sådan. Han har is i magen i väntan på det perfekta erbjudandet. Det gäller att inte förhasta sig, förklarar han:
”Man får helt enkelt behålla sitt senaste byte tills man hittar någon som kan erbjuda det man är ute efter.”

Why stop here?
När Steven till slut lyckas få tag på en dirtbike är han ändå inte helt nöjd. Han kör med motorcrossen några gånger, innan han byter den mot en ny. Inte heller med den är han nöjd. Steven känner att han kan bättre. Han tänker ”om jag har tagit mig så här långt, hur långt kan jag då nå?”.
Varje dag skannar han av Craigslist och går igenom de nya annonser som har lagts in sedan gårdagen. Han väljer noga bland fynden. Han researchar deras värde och försöker tänka ut hur de ska kunna ta honom till nästa steg i bytesresan, innan han hör av sig till de som har lagt upp annonserna. Men för att lyckas med en bytesaffär gäller det inte bara att hitta något som man själv är intresserad av att införskaffa. Som Steven förklarar handlar det också mycket om att ”försöka hitta människor som verkligen vill ha det du erbjuder”.
I en tid då ekonomin är sargad har många amerikaner tvingats dra ner på sin levnadsstandard. Fler än tidigare är i slutet av 00-talet villiga att byta något de har mot något de vill ha, men kanske inte har tillräckligt med pengar för att ha råd att köpa. Det passar Steven, som är noga med att inga pengar ska växla händer, perfekt.
Han byter sin senaste motorcross mot en Macbook Pro, och det är ifrån det bytet som saker och ting verkligen tar fart. En av de som hör av sig och är intresserade av datorn råkar ha en extra bil i garaget, och erbjuder Steven den.

Första bilen
Bilen är en 20 år gammal Toyota 4runner. När Steven får tag i den är han dock fortfarande 15, och har ännu inget körkort. Han byter den därför SUV:en mot en golfbil. Och golfbilen mot ännu en motorcross, som han i sin tur senare byter mot en motorcykel. När han har fyllt 16 och äntligen tagit sitt körkort byter han motorcykeln mot en ny bil, en 2001 Chevy S10. Tre byten senare får han nycklarna till en Ford Bronco av 1975 års modell. Ett samlarobjekt. Det är den som han byter mot den silvriga Porschen, en convertible. Enligt Steven själv bytte han ner sig, eftersom Forden vid tillfället var värd 10 000 dollar, medan porschen bara var värd runt 6000 dollar. Nedbyte eller ej, för en tonåring i Kalifornien är det svårt att hitta något coolare att glida runt i.
”Jag var väldigt glad. Jag var 17 år gammal och körde en porsche som jag hade fått gratis”, berättar Steven.
När Steven efter 14 Craigslist-byten 2010 kör till skolan i sin Porsche Boxster S får lokaltidningen nys om storyn. Snart hakar nationell media på. Inför kamerorna poserar Steven stolt framför bilen i föräldrarnas trädgård, men för reportrarna förklarar han att han inte är riktigt nöjd porschen, eftersom den är så dyr i underhåll.
”Jag har inget jobb just nu och jag vill inte behöva fråga mina föräldrar om jag kan få byta oljan”, förklarar han när nyhetskanalen CNN kommer för att intervjua honom.

Har fortsatt att byta
Steven behöll bara porschen i några månader, innan han bytte den mot en monstertruck. Sedans nyhetskamerorna lämnade hans trädgård har han fortsatt att byta varor, främst fordon. Bilar, såväl som dirtbikes, monstertruckar, motorcyklar och båtar.
”Mitt senaste byte är en Harley Davidson”, berättar han.

Du kan följa Steven Ortiz på instagram, där han lägger upp bilder på sina senaste byten: instagram.com/insta_trader

Text: Jenny Ahonen

« Gå tillbaka

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår