Förlängda signaler fick telefonin att funka

Industribyggnader kan vara problematiska när det gäller täckning på mobiltelefoner. Plåten avskärmar, likaså varulager staplade på höjden. Företaget Konstruktions-Bakelit AB har löst sina problem på ett radikalt sätt. Med hjälp av RingUp och teknik från Mic Nordic har GSM-nätets signaler förlängts. – Idag har vi perfekt täckning överallt, säger Sören Nykvist som är ansvarig för telefonin.

Konstruktions Bakelits bekymmer började när de gick från ett analogt Dec tsystem till en digital växel med Tele2 som operatör. Huvudsyftet med systembytet var att ersätta olika telefoner med en och samma, oberoende typ av samtal. Olyckligtvis låg Tele2:s mast på den sida av huset där signaler inte kunde nå in på grund av plåtbeklädda fasader i kombination med ett plåtbetäckt höglager vilket innebar att delar av fabriken blev tysta zoner. – Vi har ett stort behov av att kommunikationen fungerar, inte minst till arbetsledarna ute på fabriken. I det läget vände vi oss till Magnus Johansson på RingUp/Telefonbolaget i Kristianstad som är vår helhetsleverantör för telefonin, säger Sören.

Förstärker signaler
Magnus Johansson hade hört talas om en nyutvecklad teknik från företaget Mic Nordic och tyckte det var värt att prova. Tekniken går ut på att man drar ett internt nät som förstärks med extra antenner och radioförstärkare. På så sätt förlängs signalerna och sprids ut till de dolda ytorna som då får kontakt med yttervärlden. – Resultatet blev ännu bättre än vi hade trott att det skulle bli eftersom vissa delar av lokalerna helt saknade täckning. I de delarna fungerar telefonerna idag lika bra som i resten av lokalerna. Dessutom har batteritiden på mobiltelefonerna förlängts. Jag är riktigt lyrisk, säger Sören.

Värt kostnaden
Mic Nordic mätte lokalens signalstyrka med hjälp av speciella instrument och skissade upp en projektplan. Därpå tog RingUp/Telefonbolaget i Kristianstad vid för kabeldragning och installation. Ett arbetet som tog omkring en vecka. Konstruktions Bakelit har totalt 200 anställda som berörs av mobiler och andra lösningar som dect och IP. – Vi bedömer kostnaden som rimlig i förhållande till nyttan med systemet. Det gör att vi kan fortsätta utveckla en modern telefoni som heller inte är operatörsbunden, säger Sören Nykvist.
« Gå tillbaka

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår