Avancerad installation löste problem med dålig mobiltäckning på huvudkontoret

Göteborg Energi förlängde ramavtal med RingUp/Mentor Tele

I samband med en upphandling av utrustning för fullständig mobiltäckning inomhus tecknade RingUp/Mentor Tele ett tvåårigt ramavtal med Göteborg Energi, som senare förlängdes med ytterligare två år.
– Samarbetet fungerade så bra att vi valde att förlänga, säger Tommy Karlsson, systemadministratör inom telefoni hos Göteborg Energi.

Som Västsveriges ledande energiföretag erbjuder Göteborg Energi elnät, fjärrvärme, gas, kyla, energitjänster, förnyelsebar energi och data- och telekommunikation. Företaget med nästan 1 200 anställda i det egna och koncernens 14 dotterbolag omsätter runt sju miljarder kronor.
För ett par år sedan skulle det gamla huvud kontoret både byggas om och byggas till. Samtidigt skulle det installeras nytt system för bättre inomhustäckning för mobiler.
– Den befintliga täckningen var inte tillräcklig på vårt huvudkontor. Vi ville samtidigt minska strålningen från mobilsignalen i kontorslandskapen. Eftersom vi ligger intill Ullevi och inte så långt från motortrafikleden E6, blev det publika mobilnätet ibland överbelastat och då gick det inte att ringa våra mobiler. Vi är en samhällsviktig funktion och då är hög nåbarhet ett krav. Vi behövde därmed både bättre täckning och bättre kapacitet, berättar Tommy Karlsson.
RingUp/Mentor Tele kunde presentera den bästa lösningen enlig kravspecifikationen vid den offentliga upphandlingen.
– En fibermatad repeaterlösning skulle ansluta mot Telias basstation för att kunna garantera att de både fick den täckning och den kapacitet som krävdes. Vi skulle återanvända en del av deras gamla system och bygga ihop det med vårt nya system, som sedan skulle ansluta till samma basstation, berättar RingUp/Mentor Teles säljare Mats Ambjörnsson och teknikern Christer Gunnarsson.
Utrustningen som installerades var Commscope ION-B, som transformerar mobil signalen till fibernätet.
– Från basstationen går det fiber till den utrustning vi installerat, och därifrån vidare in i huset, berättar Christer Gunnarsson.
Först byggdes den nya delen av huvudkontoret och dit flyttades den gamla utrustningen, medan nya utrustningen flyttades till gamla huskroppen medan renoveringen pågick.
– RingUp/Mentor Tele länkade ihop det nya och gamla systemet till samma radiobasstation och vi fick full täckning för både 2G och 3G inne i båda byggnaderna, berättar Tommy Karlsson.
Det tvååriga ramavtalet förlängdes och RingUp/Mentor Tele fick i uppdrag att montera utrustning för bättre mobiltäckning på andra anläggningar som tillhör Göteborg Energi.
– I Ryahamnen behövdes exempelvis en ny repeaterlösning för att förstärka signalerna så våra tekniker även har täckning när de be finner sig nere i kulvertarna och arbetar, säger Tommy Karlsson.

« Gå tillbaka

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår