Målsättningen klar för Marklund Motorsport "Bli Världsmästare"

RingUp - en viktig kugge i teamets kommunikation

Förra året var Marklund Motorsport tvåa i team-VM i rallycross. Inför 2015 är därmed målsättningen självskriven.
– Klart teamet siktar på att vinna och jag ser det inte som omöjligt att vi även får en individuell världsmästare, säger Anton Marklund, en av teamförarna.
Teamet vill ha de bästa på alla positioner och har därför valt RingUp/Carcom som leverantör av radiokommunikationsutrustning, telefoner och surfplattor med tillbehör.

Marklund Motorsport AB i Boliden ägs av Jan Marklund och Susanne Nygren. Verksamheten består av att utveckla och bygga rallycrossbilar, både till egna teamet och till externa kunder.
– Vi bygger om VW Polo-modeller så att de får fyrhjulsdrift och 600 hästkrafter under huven, berättar Anton Marklund, teamets talesman.
Han var också en av två förare som förra året såg till att teamet hamnade på en andraplats efter de tolv VM-deltävlingarna i rallycross som avgörs i Europa, Nord- och Sydamerika, samt Asien. Teamets försteförare är finske Toomas ”Topi” Heikkinen, som med sina 24 år är ett år äldre än Anton. Toomas kom för övrigt tvåa i individuella VM förra året och är ett finskt framtidslöfte inom motorsporten. 2013 utnämndes han till ”Årets förare” i Finland och blev samma år Global rallycross champion. Anton placerade sig på en individuell sjätteplats i förra årets VM.

Europamästare
– Det var lite överraskande att två så unga förare kunde komma så högt i VM-serien, säger Anton som själv räknar med att ha sin topp som först om några år.
Men redan för tre år sedan blev han Europamästare i rallycross i klassen TouringCars.
– Teamet har arbetat sig uppåt och sedan 2013 kör vi i Super Car-serien.
Han berättar vidare att förre STCC-föraren Tommy Rustad nu sadlat om till rallycross och kommer att ansluta till Marklund Motorsport under 2015. Han kommer dock att köra i ett eget team, HTB Racing. Marklund Motorsport håller honom med bil, racetrailer, reservdelar och en mekaniker. Ute på rallycrossens VM-tour är det runt 20 personer i teamet runt bilarna vid en deltävling. Under lågsäsong är det ungefär halva den styrkan som arbetar med service, underhåll och att bygga nya bilar hos Marklund Motorsport.

Radiokommunikation
För att allt ska fungera en tävlingsdag är kommunikation ett nyckelord. Marklund Motorsport har RingUp/Carcom som leverantör av radioutrustning.
– Vi levererar Peltorkåpor med bärbara komradios till depåpersonalen och i bilarna sitter fasta komradios med intercomlösning till förarens hjälm. För att hålla koll på allting har vi försett Marklund Motorsport med två laddningsstationer och förvaringsboxar för alla kåpor och radioapparater, berättar Fredrik Johansson på RingUp/ Carcom i Skellefteå.

Taktik via radion
Med radiosystemet kan depån kommunicera med föraren och berätta vad som händer på banan, samt ge taktiska råd.
Systemet används också för kommunikation mellan depåpersonalen, ty det är en stor apparat kring en deltävling i rallycross-VM.
– Allt måste klaffa och var och en i teamet måste göra sitt. Vi vill samarbeta med de bästa och därför har vi valt RingUp/Carcom för våra kommunikationslösningar, berättar Anton.
Utöver radiokommunikation levererar RinUp/Carcom även mobiltelefoner och surfplattor till teamet, för att de snabbt ska kunna uppdatera resultat och annat på sociala medier.

« Gå tillbaka

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår