Telekommunikation i marin miljö

De hjälper båtägarna surfa fritt i utländska hamnar

Den moderna fritidsbåten vill kunna koppla upp sig mot det lokala Wifi-nätet när den lägger till i utländsk hamn. Sådana lösningar och mycket annat som rör navigation och kommunikation i marin miljö har RingUp/Trestads Mobil i Uddevalla specialiserat sig på. En av de största kunderna är Bröderna Martinssons Varvs AB på Orust.

Varvet, som etablerades redan 1943, har specialiserat sig på ett fullservicekoncept till ägare av större fritidsbåtar, från 40 till 75 fot. Varvet har åtta anställda och Håkan Martinsson är vd och delägare.

– Vi har cirka 70 fritidsbåtar vi tar hand om. När de dras upp på hösten gör vi all service samt genomför alla ombyggnader och renoveringar som behövs för att båten ska vara i bästa skick när det åter är dags för sjösättning, berättar han.

Håkan och hans personal tar han om allt som rör båten och har stor kompetens inom många områden när det gäller såväl motorbåtar som segelbåtar. Det de inte klarar själva köper de in från underleverantörer. RingUp/Trestads Mobil är en pålitlig samarbetspartner när det gäller spetskompetens inom telekom och övriga digitala lösningar.

– Många av de här båtarna fungerar också som kontor under sommaren, då ägaren sköter en del av sitt arbete från båten. Därför ställs det också krav på att vi kan hitta lösningar för både säker och prisvärd kommunikation. När vår kunskap inte räcker till tar vi hjälp av RingUp/Trestads Mobil som har den spetskompetensen.

Bengt Gustavsson på RingUp/Trestads Mobil berättar att de har samarbetat med båtvarvet under många år och installerar framförallt mycket av den elektronikutrustning som säljs av Raymarine.

– Det kan handla om installation av värmesökande kamera för att upptäcka nödställda i mörker, eller att installera en lösning med repeater för att kunna koppla upp sig mot det lokala Wifi-systemet om båten lägger till i en hamn utomlands. Eller att installera switchar för olika möjligheter att ta emot datatrafik. Vi tar hand om alla sådana lösningar, berättar Bengt.

Vidare handlar mycket om att hitta gemensamma lösningar för navigation och kommunikation i båten och att leverera säkra system för back up, samt batteriövervakning.

– Vanliga installationer är exempelvis satelittelefoner, system för att se väder, gyroparaboler för att titta på tv och så vidare.

Installationer i marin miljö kräver också kunskaper kring kablage och hur utrustningen måste monteras för att inte utsättas för fukt.

Eftersom Bengt Gustavsson och övrig personal har ett genuint båtintresse vet de vad som krävs när de gör installationer på en båt.

Varvets kunder har höga krav på service, vilket i sin tur ställer höga krav på underleverantörerna till varvet.

– Jag måste säga att RingUp/Trestads Mobil har en väldigt hög servicegrad och deras personal finns snabbt på plats om våra kunder behöver hjälp, betonar Håkan Martinsson.

Varvet själva använder också samma företag för att serva och uppgradera sin egen telekommunikation och digitala system.

– Vi är auktoriserade av Volvo Penta och då ställs krav på att våra system ska klara av att ladda ned uppdateringar på mjukvara som kommer från dem, berättar Håkan Martinsson.

« Gå tillbaka

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår